Kelemen: Pentru reducerea riscului de infectare cu COVID-19, secțiile de vot trebuie dublate. S-a dat startul perioadei electorale

Kelemen: Pentru reducerea riscului de infectare cu COVID-19, secțiile de vot trebuie dublate. S-a dat startul perioadei electorale
Kelemen Hunor / FOTO: Alexandru Dobre/MEDIAFAX Foto)
Publicat: 29/07/2020, 11:32

Dublarea secțiilor de votare la alegerile locale din 27 septembrie poate reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19, a declarat la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit liderului maghiar, scrutinul nu trebuie amânat, pentru că acest lucru ar da naștere altor probleme. Miercuri este oficial debutul perioadei eelctorale, campania începând în 28 august.

Kelemen Hunor consideră că amânarea alegerilor locale –  a căror dată a fost stabilită în Parlament în 27 septembrie, după adoptarea proiectului UDMR – pe fondul crizei COVID-19 nu ar rezolva nimic: „Cu amânarea alegerilor nu vom rezolva absolut nimic, vom crea alte probleme. În acest moment, eu nu cred că amânarea alegerilor ar fi o soluție bună pentru autoritățile locale, ci ar amâna doar până când, până unde, până anul viitor? Și ce se va rezolva? Rămân autoritățile locale cu primari și consilieri locali, care nu au mandatul reînnoit, nu au legitimitatea necesară pentru a munci. Eu cred că în ziua alegerilor, prin dublarea secțiilor de votare, se poate reduce riscul de îmbolnăvire și asta ar fi soluția pentru ziua alegerilor”, a declarat liderul UDMR, la RFI.

„Dacă amânăm, atunci înseamnă că undeva anul viitor în mai, în iunie, putem organiza, nu cred că pot fi organizate mai repede. Pentru că nu cunoaștem foarte-foarte multe încă despre acest virus, nu se știe când va fi valul doi, cum va arăta valul doi, dacă va fi în primăvara anului viitor, dacă va fi în iarna care ne așteaptă, o iarnă oricum dificilă. Deci din acest punct de vedere, nici științific nu poți să aduci argumente că va fi mai bine peste jumătate de an, peste un an, peste cât timp, din păcate”, a completat președintele UDMR.

Debutul perioadei electorale

Proiectul UDMR a fost adoptat de Senat cu mai multe amendamente, în 7 iulie, iar de Camera Deputaților, ziua următoare, cu 253 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 36 abțineri. Mandatul aleșilor locali a fost prelungit până la 1 noiembrie.

Prin calendarul asumat, miercuri, 29 iulie începe perioada electorală aferentă alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020, potrivit informării Autorității Electorale Permanente.

  • 2 august – constituirea Biroului Electoral Central;
  • 7 – 11 august: perioada de înregistrare a alianţelor electorale;
  • 7 – 18 august – perioda de depunere a candidaturilor;
  • 8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripţie;
  • 24 august – rămânerea definitivă a candidaturilor;
  • 28 august – startul campaniei electorale
  • 22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot;
  • 22 septembrie – desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, prin tragere la sorți computerizată;
  • 26 septembrie, ora 7:00 – încheierea campaniei electorale;
  • 27 septembrie, ora 7:00 – începerea votării;
  • 27 septembrie, ora 21:00 – încheierea votării.

Alegerile locale de pe 27 septembrie pot fi organizate în bune condiţii, în ciuda crizei sanitare , a declarat marți vicepremierul Raluca Turcan.

Câți români figurează în Registrul electoral

De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat de săptămâna trecută tuturor primarilor să colecteze date și informații de la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2 cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020, iar informațiile colectate de primari trebuie completate într-un fișier electronic până cel mai târziu în data de 7 august.

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 30 iunie 2020 este de 18.981.972, cu 1.046 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 mai 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.018 alegători români.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.250.349 au domiciliul sau reședința în țară, iar 731.623 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×